Italië

Mooiste steden, prachtige mensen en fantastisch eten

Zoek nu een vakantiehuis via Villaplanner Zoek direct

Over Italië

Italië is en blijft heel populair als vakantieland. Het mooie weer, het lekker eten, de wijn, de vriendelijke mensen, de schitterende landschappen, de historische steden, de meren, de kust, de bergen en de eilanden. Het land heeft zo’n beetje alles wat we zoeken als we op vakantie gaan.

Italie

Als we bovenaan beginnen, dan zijn er eerst de bergen. Italië is al lang niet meer alleen populair in de zomer. Ook in de winter zijn er volop mogelijkheden. De Alpen en de Dolomieten blijven in het noorden. De Apennijnen strekken zich uit naar beneden tot zelfs voorbij Napels. Meteen achter de bergen liggen de Italiaanse meren. Natuurlijk het Gardameer, wie is er nog niet geweest? De eerste Spritz Aperol dronken we op een terrasje in Lazise waar de ober ons gewoon verstond, die mooie blouse vonden we op de markt in Garda met haar mooie smalle staatjes. Voor de schitterende oranje mepal borden gingen we naar een marktje, een stukje de bergen in. Het onweer was schitterend om te zien boven het Gardameer, de regen zo hard dat zelfs het geld in de broekzak aan de waslijn moest. Ook het Comomeer (we aten hier tot nu toe de lekkerste pizza) het Lago Maggiore en het Lage d’Iseo zijn zeer de moeite waard, evenals de kleinere meren.

Je moet minstens één keer in je leven in Venetië geweest zijn. De vele bruggen, het impossante plein, de leuke straatjes en de drukte. De Adriatische kust kent vele mooie plaatsen van waaruit je met de bus naar Venetië kunt. Aan de andere kant van het land zijn het vijf dorpen die de aandacht trekken, we kennen ze onder de naam Cinque Terre. Je kunt natuurlijk wandelen van dorp naar dorp, maar met de trein kan ook. Helemaal prachtig is het als je gebruik maakt van de hop-on hop-off boot. Alle dorpen doet de boot aan. Uit- en instappen doe je waar je wilt. Een onvergetelijke tocht. Je moet wel kunnen klimmen want vanaf de haven gaat het behoorlijk stijl omhoog.

Italie Venetie

Gaan we verder naar beneden, dan komen we in Toscane. Siena, Firenze, Pisa, Lucca, het is overal in deze streek even mooi (en even warm). De steden zijn stuk voor stuk pareltjes. Voor Rome en het Vaticaan kun je gemakkelijk een week uittrekken. Als je tenminste meer wit zien dan het Colosseum en de Trevi-fontein. En dat is wel aan te raden. Het mooiste uitzicht over de stad heb je vanaf de Sint Pieter. Het is de vele en scheve trappen naar boven meer dan waard. Kijk vooral eens naar het gemak van de metro als je niks wilt missen van al het moois dat Rome te bieden heeft. Ook in dit deel van Italië zijn meren te vinden. Zo is het meer van Bracciano een prima uitvalbasis om Rome te bezoeken, bijvoorbeeld met de trein. Dit meer is een zoetwaterreservoir voor de stad Rome. Het is ongeloofelijk schoon. Er mogen geen boten op, maar je kunt er heerlijk in zwemmen en je blijft de bodem en je tenen zien.

Nog wat verder afzakken en we moeten Napels zien volgens het bekende gezegde. In het zuiden zijn er droge en hete zomers. Hier is het regelmatig boven de 40 graden. De lekkerste olijfoie komt hier vandaan, daar zorgen de veertig miljoen olijfbomen voor in deze streek. Puglia is niet zo bekend maar het is Italië ten voeten uit.

Voor bouwwerken in Griekse stijl kun je prima terecht op Sicilië, het grootste van de Italiaanse eilanden. De Etna was in 2011 nog flink onrustig, maar zware uitbarstingen zijn al eeuwen niet meer voorgekomen. De mooiste stranden en een heerlijk klimaat. Probeer zeker een Granita, een waterachtig ijsje waar je een broodje bij krijgt dat je erin moet dopen. Sardinië heeft 2000 kilometer kustlijn en de Grotta di Nettuno zijn de mooiste bezienswaardigheid. Ook de moeite waard zijn de zoutmeren, waar je flamingo’s kunt spotten. Veel kleiner is Capri in de baai van Napels. Elba is weer iets groter, ligt voor de kust van Toscane en heeft natuurlijk een heel bekende kostganger gehad in Napoleon.