Zwitserland

Uitzonderlijk groen

Zoek nu een vakantiehuis via Villaplanner Zoek direct

Zwitserland

Vraag mensen naar Zwitserland en vaak komen ze niet veel verder dan de horloges, de kaas, het bankgeheim of het zakmes. Ook kennen veel mensen Zwitserland alleen van het erdoorheen rijden richting de zuidelijke zon en weten ze dat je een autobahnvignet nodig hebt als je over de snelwegen wilt rijden. Maar veel verder komen veel mensen niet. Dat is jammer, want Zwitserland heeft als vakantieland genoeg te bieden.

Zwitserland

Zo zijn er de eeuwige sneeuwvelden met de Aletschgletsjer, de grootste met 27 ton aan ijs, bergen als de Jungfrau en de Bietschorn die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staan. Het zal niet verbazen dat je in deze gebieden aan het juiste adres bent voor alle mogelijke vormen van wintersport.

De bijna 8 miljoen inwoners spreken afhankelijk van het gebied waar je bent Duits, Frans of Italiaans. Ze wonen in kantons die allemaal een grote mate van zelfstandigheid hebben binnen het land. En dat moet, volgens de inwoners, ook vooral zo blijven. Veel ge- en verboden, het is een schoon land, de neutraliteit is heilig.

Kaasfondue is uitgevonden door de Zwitsers. De in de zomer gemaakte kaas smelten als je in de winter ingesneeuwd raakt. Ook aardappelen met uien, kaas en spek, rösti, is bekend. Oorspronkelijk een ontbijt voor boeren. En natuurlijk zijn de Zwitsers grote chocoladeliefhebbers.

Zwitserland Sneeuw

Steden

Basel met zijn belangrijke haven, een cultureel centrum samen met Zürich, een gezellig middeleeuws centrum en maar liefst 40 musea. Zürich, met de beeldbepalende torens van de Grossmünster kerk. Hier zitten alle banken aan de Paradeplatz en zijn bekende winkelstraten als de Bahnhofstrasse te vinden. Het is ook de stad van het jaarlijkse festival Street Parade. Genève, schitterend gelegen aan het meer. Een Franse uitstraling maar toch heel internationaal. De diverse in de stad gevestigde internationale organisaties zorgen ervoor dat meer dan 30% van de bevolking buitenlands is. Daarnaast natuurlijk het centrum van de uurwerk-industrie. Bern, niet de grootste stad, wel de hoofdstad. Bern komt van beer en dat is overal in de stad terug te vinden.

Zwitserland is inmiddels een rijk land. Met name in de winter trekt het veel toeristen. Dat begon al in de middeleeuwen met Davos als bekende naam. Nu trekt Zwitserland jaarlijks zo’n drie keer meer toeristen dan dat er inwoners zijn. De Zwitserse frank wordt dus nog heel vaak omgerekend naar de Euro.

Zwitserland Bern